lijnzaadolie

Er zijn nog steeds veel mensen die met de gedachte leven dat vet eten slecht voor je is. Dit is inderdaad waar voor een aantal vetten, zoals transvetten. Maar daarbij is vet een onmisbaar onderdeel van onze voeding. Ze leveren belangrijke vitamines zoals A, D, E en K en daarbij maken ze de opname van bepaalde vitamines en mineralen makkelijker. Lees hieronder welke vetten je beter kunt laten staan en welke vetten goed voor je zijn.

Welke soorten vetzuren zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten vetzuren, namelijk verzadigde vetzuren, enkelvoudige vetzuren en meervoudige vetzuren. De verzadigde vetzuren vind je met name in vleesproducten, zuivel, sauzen en snacks. Plantaardige verzadigde vetten zoals kokos zijn gezond voor je, maar met verzadigde vetten van dierlijke producten verhoog je de kans op hart- en vaatziekten. Het is daarom geen slecht idee om helemaal te stoppen met vlees en zuivel of het in kleine hoeveelheden in te nemen. Onverzadigde vetzuren zijn erg belangrijk voor ons lichaam en worden ook wel essentiële vetzuren genoemd omdat ons lichaam ze zelf niet kan aanmaken. Enkelvoudige vetzuren vind je in noten, olijfolie en pinda’s. Meervoudige onverzadigde vetzuren vind je in zaden, vette vis en walnoten. Wanneer je hier onvoldoende van binnenkrijgt kun je het beste voor plantaardige supplementen kiezen, zoals deze van lecithine van Holland & Barrett. Je kunt deze vetten ook binnenkrijgen voor vette vis te eten, maar de kwaliteit van de vis is door massaproductie niet meer wat het geweest is.

Voor welke vetzuren moet ik oppassen?

Er zijn een aantal vetzuren waar je voor op moet passen, waarvan verzadigde vetten de boosdoeners zijn. Deze zitten voornamelijk in vlees, zuivel, koekjes en broodjes. Het probleem van deze vetten is dat ze moeilijk af te breken zijn en deze vetcellen zich opstapelen in onze bloedvaten, wat de stroming van bloed kan belemmeren. Daarbij is het beter om uit de buurt te blijven van transvetten. Dit is een onverzadigd vet en wordt als de grootste boosdoener gezien. Deze olie ontstaat wanneer van zacht vet harde olie wordt gemaakt en zit vooral verwerkt in gebak en koek.

macarons

Ik ben vegetarisch, waar moet ik op letten?

We zien steeds meer mensen om ons heen die stoppen met vlees eten. Een goede ontwikkeling voor je eigen gezondheid en voor de planeet. Neemt de consumptie van vlees af dan zijn we in staat om de volgende generatie ook van eten te voorzien. Een vegetariër die geen vis eet komt aan voldoende vetzuren wanneer het lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten en sojaolie consumeert. Let wel op de kwaliteit van deze oliën, het is beter om voor cold pressed oliën te kiezen.

Comments are disabled.