sportsupplementen

Er wordt de laatste jaren steeds meer gepraat over sportsupplementen. Zowel sporters als niet-sporters kiezen er vaker voor om supplementen te consumeren. Waarom is dit eigenlijk het geval? Natuurlijk helpen supplementen met je sportprestaties. Wist je echter dat veel sportsupplementen ook belangrijk zijn voor je algemene gezondheid? Hier lees je drie redenen waarom dat zo is.

Sportsupplementen voor je gezondheid

Of je nou vaak sport, soms sport of heel af en toe sport: supplementen kunnen op meerdere manieren helpen je gezondheid te verbeteren. Hieronder zie je drie redenen waarom sportsupplementen van belang zijn voor je gezondheid:

  1. Het aanvullen van tekorten
  2. Consumptie van gezonde voedingsstoffen
  3. Beter herstel na sporten

1. Het aanvullen van tekorten

Voldoende mensen, zowel sporters als niet-sporters, hebben bepaalde voedingstekorten. Vooral tekorten in vitamines, mineralen, of eiwitten, zijn van toepassing. Dergelijke tekorten komen voor wanneer iemand niet voldoende voedingsstoffen eet. Dit komt vooral bij sporters voor, omdat een sporter ook meer dient te consumeren (aangezien er meer energie wordt verbruikt). Dat lukt niet altijd, wat tot een voedingstekort leidt.

Het bovenstaande is een van de meest voorkomende redenen dat sporters ervoor kiezen om hun tekorten aan te vullen met sportsupplementen, en zo gezonder te leven. Ook bij niet-sporters kunnen voedingstekorten echter ontstaan. Hierbij is het ook verstandig om dit aan te vullen met supplementen.

2. Consumptie van gezonde voedingsstoffen

Een simpele reden om sportsupplementen te consumeren, is omdat je op een handige en efficiënte manier een goede bron van gezonde voedingsstoffen consumeert. Denk bijvoorbeeld aan een sportsupplement als een eiwitshake: je drinkt een shake en krijgt direct 30 gram eiwitten binnen. Het is makkelijker om dan een eiwitshake te drinken, dan een maaltijd. Vooral direct na het sporten is dit handig, aangezien je je lichaam snel wilt voorzien van eiwitten.

De eiwitten uit eiwitshakes worden dan ook sneller door je lichaam opgenomen dan eiwitten uit voeding. Al deze redenen zorgen ervoor dat de consumptie van sportsupplementen als eiwitshakes handig is om op een snelle manier gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen.

3. Beter herstel na sporten

Bepaalde supplementen zorgen ervoor dat je na het sporten beter en sneller hersteld. Een voorbeeld hiervan zijn aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten en de basiselementen van alle levensprocessen. Aminozuren helpen met onder andere het volgende:

  • Ze voorzien je lichaam en spieren van brandstof tijdens het sporten. Dit voorkomt spierafbraak, aangezien er geen energie uit je spieren wordt gehaald.
  • Aminozuren dragen (als eiwitten) bij tot de instandhouding van je spiermassa
  • Met aminozuren wordt de groei van vetvrije spiermassa bevordert
  • Aminozuren zijn van essentieel belang wanneer het gaat om de ontwikkeling van spierweefsel.
  • Als eiwitten dragen aminozuren bij tot sneller herstel van je spieren na het sporten.

Deze voordelen zorgen ervoor dat het een goed idee is om aminozuren als sportsupplement te consumeren. Er zijn namelijk bepaalde aminozuren dat ons lichaam zelf niet aanmaakt. Deze moet je dus via voeding of supplementen binnenkrijgen. Dit worden ook wel essentiële aminozuren genoemd. De eenvoudigste oplossing om deze aminozuren binnen te krijgen, is het consumeren van sportsupplementen

Comments are disabled.