fitness

Iedereen weet wel dat bewegen een essentieel onderdeel is van een gezonde lifestyle. Hoe je beweegt maakt dan niet zo veel uit. Je kan er voor kiezen om te gaan wandelen, hardlopen, fietsen enzovoort. Of je nu 5 kilometer gaat wandelen of hardlopen, het maakt voor je energieverbruik niet zo veel uit. 5 Kilometer hardlopen kost alleen veel minder tijd dan 5 kilometer hardlopen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat als je doel is afvallen of gewicht blijven, het bewegen effectiever is dan sporten. Dit houdt wel in dat je in het dagelijks leven meer gaat bewegen. Je moet dus je gedrag aanpassen. Dat is lastig maar met de goede motivatie goed te doen! Voorbeelden hiervan zijn:

Lopen naar je collega inplaats van een e-mail of een bericht sturen

Met de trap inplaats van de lift/roltrap

Pak de fiets voor kleine afstanden inplaats van de auto

tuinieren

eindje wandelen naar het eten

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden

Sporten en fysieke fitheid

Het voordeel van sporten ten opzichte van bewegen is dat je je conditie en fysieke fitheid verbeterd en dat het in verhouding met bewegen minder tijd kost. Nadeel van sporten is dat de kans op blessures toeneemt. Overbelasting van van enkels en knieën zie je bijvoorbeeld vaak bij beginnende hardlopers. Erg vervelend dat je dan weer snel rust moet nemen om je lichaam te laten herstellen. Toch zijn er handige oplossingen om blessures te voorkomen. Weet je van jezelf dat je zwakke enkels hebt, dan kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld gebruik te maken van een enkelbrace, kniebrace of patellabandje. Zo zorg je voor extra bescherming en verklein je de kans op sportblessures.

Loop je toch tegen een blessures aan, dan zijn er nog verschillende opties om je herstel te versnellen. Je kunt naar de fysiotherapeut gaan, hij/zij kan je dan helpen om weer snel te herstellen. Dit doet de fysiotherapeut door gebruik te kan van fysiotherapeutische hulpmiddelen en mantel behandelingen. Verder is een fysiotherapeut gespecialiseerd in het menselijk bewegen en het menselijk lichaam zij kunnen je dus ook adviseren over gezond en veilig sporten.

Comments are disabled.