krachttraining

Bij krachttraining is het verstandig om niet een enkele spiergroep maar het gehele lichaam. Je kunt het gehele lichaam in een enkele training aanpakken maar je kunt het ook verdelen over diverse trainingen die je verdeeld over de week. Het hangt met name af van het aantal trainingen dat je per week doet. Als je maar twee dagen per week traint dan kun je alle spiergroepen verdelen over twee dagen. Iedere dag een fullbody training is een optie maar je kunt ook de ene dag het onderlichaam trainen en de andere training de bovenkant. Als je drie of meer trainingen per week doet dan is het normaal dat je de spiergroepen verdeeld over de trainingen. Hierdoor hebben de spiergroepen meer rust en hebben ze meer tijd om te herstellen.

 

Spiergroei

Het doel van krachttraining is om spieren te beschadigen waardoor ze gaan groeien tijdens het herstel. Het beschadigen van de spieren doe je door weerstand te gebruiken. Tijdens een training met gewichten raken de spieren bijvoorbeeld beschadigd doordat ze vermoeid raken. Het is echter nodig om de weerstand te verhogen aangezien de spieren gewend raken aan de beweging en de gewichten. Veel sporters kiezen ervoor om iedere week meer te bereiken dan de week ervoor. Deze vooruitgang zorgt voor spiergroei. Als aanvulling op een goed eetpatroon gebruiken veel sporters supplementen. Dit zijn voornamelijk eiwitshakes en creatine supplementen. Deze supplementen hebben een wetenschappelijk bewezen werking in combinatie met krachttraining.

Sets en herhalingen
De oefeningen worden bij krachttraining gedaan in sets en herhalingen. Een standaard oefening voor krachttraining wordt gedaan in 4 sets van 8 tot 12 herhalingen. De laatste set wordt tot het uiterste gedaan. Dit wordt ook wel tot het failure punt genoemd. De laatste set hoort zwaar genoeg te zijn dat je er maximaal maar 8 herhalingen mee kunt doen. Een trainingssessie voor krachttraining duurt circa 45 tot 60 minuten. Deze tijd geldt zonder de warm-up en cardio. In maximaal een uur is het meestal voldoende om de spieren volledig te trainen.

Wanneer groeien de spieren?

De spieren groeien niet tijdens het trainen. Tijdens de training worden de spiervezels beschadigd. Het is daarom essentieel dat er zo zwaar mogelijk getraind wordt. Gewichten die net getild kunnen worden met voldoende herhaling zijn het beste. Te zware trainingen zorgen ervoor dat er niet voldoende herhalingen gedaan kunnen worden. Als de gewichten te licht zijn is er geen volledige contractie van die spieren. Als de spieren vervolgens rust krijgen herstelt het lichaam de spiervezels door ze sterker te maken en door meer spiervezels aan te maken. Dit heeft als gevolg dat er meer en sterkere spiervezels ontwikkeld worden. De rust is essentieel voor het lichaam om de spieren te laten groeien.

Comments are disabled.