Fruit en groenten detoxen

Ontgiften, ‘detoxen’, is populair. Volgens wetenschappers echter bestaat er niet zoiets als het lichaam ‘ontgiften’. Een veel voorkomende en in opkomst zijnde behandeling is het ontslakken van het darmkanaal. De darmen ‘schoonspoelen’ is geen aangename activiteit, maar schijnt bijzonder effectief te zijn. Uiteraard spreken we hier niet over ontgiften; deze laatste term wordt nogal eens verward met het ‘reinigen’ van het lichaam. Want giftige stoffen uit lichaamscellen verwijderen gebeurt nu eenmaal niet door een sapkuur, of een detox plus kuur.

Kuren

De meest gehanteerde methode voor een sapkuur is tijdens de periode van één week niets anders te nuttigen dan: verse vruchtensappen, biologische groene thee (zonder toevoegingen) en mineraalwater. Na enkele dagen wordt men licht in het hoofd, aangezien het lichaam nauwelijks van voeding wordt voorzien. Enkelen gebruiken hierbij ook nog detox middelen; dit zorgt niet voor een dunne stoelgang, maar draagt bij aan de algehele reiniging zo wordt beweerd.

Na één week zijn de resultaten per persoon wisselend; diegenen met ervaring en die deze methode niet voor de eerste keer uitvoeren, trekken de week vaak door naar nog een week. Voor iedereen geldt dat de kuur intensief is. Men raakt vaak krachteloos. Het lichaam echter heeft zich kunnen herstellen van afvalstoffen. De opbouw naar ‘vast voedsel’ dient rustig opgebouwd te worden. Niet teveel voeding nuttig in een snelle tijd, en vooral vlees producten weer langzaam nuttigen.

Comments are disabled.