De grote drie diëten zullen Atkins, Dukan en Weightwatchers blijven. Maar in hoeverre zitten deze diëten op dezelfde lijn? In hoeverre kun je met deze diëten afvallen? Twee diëten zijn medisch onderbouwd, de derde is door een huisvrouw bedacht (maar daardoor niet minder effectief!) Lees de verhalen achter de diëten en bepaal dan wat voor jou het beste werkt. Ga jij afvallen met Dukan, Atkins of Weightwatchers?
Het Dukan-dieet
Het Dukan dieet is uit Frankrijk over komen waaien, na de vondst van de Franse dr Dukan. Hij ontwikkelde een manier van eten waarbij je meer eiwitten tot je neemt en minder koolhydraten. Dit blijkt zeer effectief te zijn, want mensen vallen hierdoor heel snel af.
Dukan ontwikkelde diverse boeken over zijn theorie. Nadat hij lange tijd succesvol was in Frankrijk, geniet hij nu ook succes in de rest van de wereld. Zeker ook in Nederland, waar de boeken en recepten van Dukan over de toonbank vliegen.
Het eiwitdieet wordt niet alleen gevolgd door mensen die gewicht willen verliezen. Ook sporters hebben baat bij het dieet, want spiermassa kan aanzienlijk toenemen onder de juiste omstandigheden. Een van die omstandigheden is de aanwezigheid van eiwitten in voeding. Eiwitdiëten hebben dan ook een special rol in de sportschool.
Het Atkins-dieet
Dr Robert C. Atkins is de grondlegger van het Atkins-dieet. En eigenlijk is dit het eerste dieet dat je onder koolhydraatarme diëten zou kunnen scharen. Robert Atkins gaat er namelijk vanuit dat het de koolhydraten zijn die ons dik maken. Hij legt allerlei alternatieven voor in zijn boeken.
Receptengidsen boordevol koolhydraatarme recepten, kant-en-klare weekmenu’s en tips en adviezen tref je dan ook uitgebreid aan in de boeken van Atkins. Het is een bewezen methode die werkt.
Wereldwijd kiezen heel veel mensen voor het Atkins-dieet. Sterker nog: het Atkins-dieet is voor veel nieuwe diëten ook de basis. Want het idee dat je van koolhydraten dikker wordt slaat bij veel mensen aan. Ze herkennen zichzelf erin en hebben ook baat bij de vele andere voordelen van een koolhydraatarm dieet. Daarbij is een koolhydraatarm dieet een relatief eenvoudig en veilig dieet om te volgen. Het is makkelijk en er kan weinig mis gaan.
Weightwatchers
Weightwatchers is een van de meest bekende diëten ter wereld. Wereldwijd volgen miljoenen mensen al sinds de jaren zestig dit dieet. Het werd ooit opgericht door de in 2015 overleden onderneemster Jean Nidetch. Jean was zelf ook te zwaar en ontwikkelde een manier van afvallen met haar vriendinnen. Je zou dit sociaal afvallen kunnen noemen, want er was zeker sprake van sociale controle en een stok achter de deur. De vriendinnen organiseerden ontmoetingen waarbij ze elkaar tips en adviezen gaven en waarbij het dus het doel was om elke keer weer wat lichter te zijn. Deze aanpak werkte en groeide uit tot het dieet dat we nu kennen.
Oprah Winfrey is in Amerika het boegbeeld van WeightwWatchers en heeft ook een groot aandeel in het bedrijf. Door haar betrokkenheid is het dieet onlangs helemaal afgestoft en herzien. Weightwatchers leeft in de wereld van de diëten en is bekender dan ooit.
Overeenkomsten en verschillen
Het Dukan-dieet en het Atkins-dieet zijn duidelijk medisch onderbouwd. De theorieën liggen niet ver bij elkaar vandaan en halen eiwitten en koolhydraten aan. Weightwatchers doet dat niet. Hier ligt geen medische theorie aan ten grondslag. Maar dat wil niet zeggen dat Weightwatchers het minder goed doet. Wel is het opvallend dat koolhydraten en eiwitten in dit dieet niet het podium krijgen dat ze bij het Dukan-dieet en het Atkins-dieet wel krijgen. Je kan dan ook altijd nog overwegen om gewoon voor een naamloos koolhydraatarm dieet te kiezen. Want ook dat zal effectief zijn.