sporten

De meeste mensen die op dieet gaan willen snel resultaat zien en wagen zich aan de meest moderne crashdiëten. Diëten waar je alleen vetten of eiwitten tot je neemt. Hoewel zo’n dieet er voor zorgt dat je snel veel kilo’s kwijtraakt, is het erg ongezond voor je lichaam en zal het op de lange termijn eerder zorgen voor gewichtstoename. Als je gezond wilt afvallen is het belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen tot je neemt. En gezond leert koken, via een kookworkshop van keukenvuur.nl bijvoorbeeld.

Eet niet te weinig, maar juist
Afslanken doe je voor de lange termijn. De meeste diëten zijn gebaseerd op een zo min mogelijke calorie inname. Afslanken op deze manier is ongezond en ook nog eens enorm zwaar (je loopt de hele dag met een hongergevoel rond, je hebt geen energie en als gevolg hiervan hou je het afvallen niet vol).  Je lichaam heeft een (langdurig) gebrek aan energie waardoor het in de spaarstand gaat en alle calorieën vasthoudt in plaats van ze te verbranden. Op de lange termijn zal je door dit soort diëten alleen maar meer aan komen, het zogenoemde jojo-effect. Gezonde voeding is het toverwoord.

Eet volgens de schijf van vijf
Om gezond en blijvend af te slanken moet je anders gaan leven en geleidelijk je eetpatroon aanpassen. Voor een goed functionerend lichaam met veel energie moet je gevarieerd eten en de juiste voedingstoffen tot je nemen, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels. Om dagelijks gezonde voeding binnen te krijgen kun je het beste eten volgens de schijf van vijf:

1) Groente en fruit (rijk aan vitamines en mineralen)

2) Aardappelen, brood, rijst en pasta (rijk aan koolhydraten)

3) Water/ Vocht

4) Zuivel, vlees, vis en vervangers (rijk aan eiwitten)

5) Halvarine, margarine en oliën (rijk aan vetten)

Koolhydraten; alles met mate
Wij Nederlanders zijn als echte brood,- en aardappel eters gewend om veel koolhydraten tot ons te nemen. Het is voor ons vaak een primaire bron van energie. Teveel koolhydraten zorgen er echter voor  dat je stofwisseling verstoord raakt, omdat een teveel aan koolhydraten omgezet wordt in suikers. Suikers worden vervolgens weer omgezet in vet. Beperk dan ook de inname van koolhydraten als je wilt afslanken. Richt je op groenten en fruit en kies altijd volkoren producten.

Comments are disabled.