salade

Maak je je zorgen over het gewicht van je kind? In Nederland heeft veel jeugd te kampen met extreme vormen van overgewicht. Zo ernstig dat er veel zorgen over zijn bij diverse bekende jeugdinstanties en medische specialisten.

De reden dat overgewicht zo’n probleem is heeft niet alleen te maken met het feit dat kinderen minder bewegen en buitenspelen. Ook is het een probleem van armere mensen, die niet goed rond kunnen komen. Want duurdere producten zijn vaak gezonder dan goedkopere producten. Ze kunnen soms niet anders dan veel suikers en ongezonde vetten eten. Want een diepvriespizza is nu eenmaal goedkoper dan een stukje vlees.

Hoe werkt een koolhydraatarm dieet bij kinderen?

 

Een koolhydraatarm dieet

Waar een koolhydraatarm dieet zich op focust is op het minderen met koolhydraten. Je gaat dus op zoek naar andere voeding. Bijvoorbeeld eiwitten en onverzadigde vetten. Die helpen je om spiermassa op te bouwen en leveren andere energie dan koolhydraten. Daardoor val je af doordat je anders bent gaan eten.

Mensen kunnen tot wel 2 of zelfs 3 kilo in de week aan vet verbranden als ze zich houden aan goede koolhydraatarme gerechten. Dat is voor kinderen niet anders. Zij verbranden mogelijk nog meer, omdat ze door koolhydraatarme recepten meer energie krijgen en dus ook zin om te gaan bewegen.

 

Kinderen en koolhydraten

Wist je dat de meeste kinderen heel veel koolhydraten eten? In veel producten die op de verpakking aangeven gezonde tussendoortjes te zijn, zitten vol met suikers. Er staat dan weliswaar op dat er misschien 30% minder vet in zit, maar vet is de echte boosdoener helemaal niet. Verborgen suikers in bijvoorbeeld vruchtensappen en tussendoortjes (repen en koeken) zijn dat wel. Deze producten koop je vaak met meerdere tegelijk en worden veelvuldig aan kinderen meegegeven naar school. Want ze zijn toch zo gezond?

Dat valt dus wel mee. Koolhydraatarme gerechten zouden een stuk effectiever kunnen zijn.

 

Koolhydraatarm eten voor kinderen

Hoe kun je nu voorzien in koolhydraatarme tussendoortjes of gerechten voor kinderen? Op zich verschilt dat niet van wat je voor jezelf als volwassene zou doen. Een goed kookboek kan al heel veel betekenen. Zorg dat er koolhydraatarme gerechten als ontbijt, lunch en/ of diner worden geserveerd en je bent al heel goed op weg.

Naar school geef je geen vruchtensappen en ongezonde tussendoortjes meer mee, maar stukjes fruit en groenten. Het helpt al dat veel scholen een verplichte groente- en fruitdag invoeren. Maar helaas is dit nog niet overal het geval.

Fruit en groenten moeten meer gewaardeerd worden en eigenlijk zouden alle koolhydraatrijke producten moeten worden geweerd uit basisscholen.

 

Conclusie

Kinderen in Nederland hebben te kampen met een ernstige mate van overgewicht. Dat is een grote zorg onder ouders, maar ook diverse gezondheidsorganisaties. Door een koolhydraatarm dieet te volgen kun je als volwassene heel goed afvallen. Maar hetzelfde geldt voor kinderen. Die hebben zeker baat bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Door te minderen met koolhydraatrijke producten – zoals allerlei repen en vruchtensappen die ze mee naar school krijgen – kun je zelf al een belangrijk verschil maken. Een gezond tussendoortje dat je mee zou kunnen geven zijn bijvoorbeeld stukjes komkommer en tomaat, paprika en andere snoepgroenten.

Comments are disabled.