supplementen

Het menselijk lichaam is een gecompliceerd stukje natuurlijke machinerie, die, net als elke andere machine, bepaalde stoffen nodig heeft om te kunnen functioneren.

Voedingsstoffen

Over het algemeen kan men de voedingsstoffen, die we dagelijks nodig hebben, verdelen in twee groepen: de energieleveranciers en de stoffen, die zorgen voor een soepeler verloop van de processen in het lichaam.

Bij de eerste horen vooral de koolhydraten en de vetten, de tweede groep bevat de eiwitten, vitamines en mineralen. Ideaal zou het zijn als je precies consumeert wat je nodig hebt, maar dat is bijna niet mogelijk. Het gebeurt vaker dat we te veel of te weinig via onze voeding binnenkrijgen en dat kan leiden tot allerlei schadelijke effecten. Verreweg de bekendste daarvan is overgewicht.

Voedingssupplementen

Indien we van bepaalde stoffen te weinig via ons dagelijkse voedingspatroon opnemen, kunnen er storingen ontstaan in de lichaamsprocessen, wat kan leiden tot slecht functioneren en ziekte. Als dat patroon niet goed afgestemd is op onze behoefte, kunnen we dat aanvullen met zogenaamde supplementen.

Dit zijn equivalenten van de stoffen zoals ze in de natuur voorkomen, maar dan in de vorm van pillen, poeders, capsules en dergelijke. Zen worden over het algemeen veel sneller opgenomen door ons lichaam.

Maar vergis je niet, het zijn geen vervangers! Het is niet de bedoeling deze stoffen alleen op deze manier binnen te krijgen, zo werkt ons lichaam helaas niet. Niet alleen de aanwezigheid van voedingsstoffen, ook de combinatie ervan is belangrijk voor een optimale werking. Voedingssupplementen voegen alleen toe, worden gebruikt als extraatje als dat nodig mocht zijn, niet meer en niet minder.

De gevaren

Je zou denken dat alles wat ons lichaam binnenkomt, en niet nodig is, er ook weer uit gaat. Was het maar zo simpel. Goed, een deel wordt inderdaad uitgescheiden, maar een heel simpel voorbeeld van opslag in het lichaam, is het teveel aan energieleveranciers. Deze worden omgezet in lichaamsvet.

Hoewel de meeste voedingssupplementen, indien te veel, ook het lichaam weer verlaten, zijn er bepaalde stoffen (vitamine B6 bijvoorbeeld), die in het lichaam blijven en op hun beurt weer gezondheidsklachten kunnen opleveren.

Voedingssupplementen bij een blessure

Voedingssupplementen kunnen helpen bij het herstellen van de spieren, maar het zijn geen wondermiddelen. Heb je een blessure? Uiteraard kan het dan goed zijn om voedingssupplementen in te nemen om de spieren te laten herstellen, maar je kunt beter een fysiotherapeut raadplegen, zoals Fysio-Haarlem.com.

Gezond verstand

Bij een volwaardig en gezond voedingspatroon heb je niets extra’s nodig, maar er zijn omstandigheden, dat het geen kwaad kan een voedingssupplement in te nemen. Denk maar eens aan vitamine C in de herfst, of vitamine D als je te weinig in de zon komt, wat extra calcium voor een gezonde botgroei.

Laat je altijd goed informeren voordat je eraan begint.

Comments are disabled.